Jul og Nytår

Det er noget ganske særligt at ankomme til kirke i jule- og nytårstiden: At nærme sig den oplyste kirke i skumringen på en juleaftens eftermiddag. At stå op julemorgen, og oven på den foregående aftens julefejring beslutte sig for at tage i kirke juledag og atter en gang lytte til det velkendte Juleevangelium, synge julesalmer og betragte kirkens juletræ med lysene. Tænke tilbage på julen gennem de leveår, man har haft, og sidde lidt i erindringen om dem, man engang fejrede jul med.
Og 2. juledag – den føles måske allerede som en afslutning på julen, men herfra skal lyde en opfordring til at ”få det hele med” og møde Evangelium og julesalmer, der inddrager en særlig dybde og erfaringer om kærlighed fra Gud, på baggrund af alle vore egne livserfaringer.
 


Nytåret hører også til i kirken! Der er tradition for, at vi i kirkerne efter gudstjenesten ønsker hinanden et godt nytår med et glas champagne og et stykke kransekage.

Med andre ord: En glædelig jul til jer alle – og et godt og velsignet nytår 2019!

Julens Gudstjenester

Det blev til tre dage med gudstjenester i den smukt pyntede kirke.

Lilljuleaftensdag, som faldt sammen med 4. søndag i advent, blev gudstjenesten forrettet af pastor emeritus Erik Jakob Petersen fra Gelsted. Bagefter var der servering af Jørn Erik’s gode kirkekaffe i våbenhuset.

Juleaftensdag den 24. december var det igen Kertes egen præst, Susanne Andersen, som ledte gudstjenesten. Som gæst deltog den prisvindende blokfløjtenist Monica Schmidt Andersen, der blev akkompagneret af kommende organist Søren Frandsen fra Aarup, som nu læser musik i Aarhus.  Også vores kirkesanger, Rene Kappendrup, gav et dejligt solonummer. Altsammen i skæret fra de levende lys på juletræerne i kirken.

Højmessen juledag blev en stille og højtidelig gudstjeneste, hvor juletræerne igen var tændt. Og selvfølgelig var der atter lavet kirkekaffe.

  

Nytår

Nytårsaftens-eftermiddag 2018 var der traditionen tro gudstjeneste. I våbenhuset var der severing af champagne og kransekage samt mulighed for at ønske hinanden tak for året der gik og velsigne det nye år, som starter til midnat.

  

Luciagudstjenester med konfirmanderne

Det er altid en stor og højtidelig oplevelse at se konfirmanderne bære lys ind iklædt hvide dragter og blå kapper, for drengenes vedkommende – til årets Luciaoptog. I år var ingen undtagelse. Mange var mødt op for at overvære de unge konfirmanders optog, læsninger og sågar guitarspil.  


 

  

Julekoncert i Kerte Kirke

Torsdag 6. december kl. 19.30 var der traditionen tro julekoncert og hyggeaften i Kerte Kirke. Årets medvirkende var sangsolisterne sopran Anitta Nielsen og vores egen kirkesa

nger og tenor René Kappendrup. Som akkompagnatør og solist, det unge talent Rasmus Mikkelsen fra Aarup, på klaver og trompet. Repertoiret var de klassiske julesange og programmet bød på pop, duetter og trompet, fra O Holy Night, til Mariah Careys All I Want for Christmas og skønne klaver og trompet soloer.

 

 

  

Gospelsang à la Elvis og 60 års fødselsdag

Søndag d. 25. november 2018 blev der i anledning af sognepræst Susanne Andersens fødselsdag holdt koncertgudstjeneste i Orte Kirke, ”Elvis i kirken”, med Karsten Holm og to dygtige musikere.
Efterfølgende var der Åbent Hus i Frøbjerg Samlingshus, hvor mange var mødt op for at lykønske fødselaren.
En stor tak til menighedsrådene for koncerten!

Tak fra præsten:
Der skal lyde en stor tak for den venlige opmærksomhed omkring min 60 års fødselsdag søndag d. 25. november. Tak for smil og varme, som gjorde det til en festlig dag.
Tak, også i det hele taget, for et dejligt område at være præst i og for de gode samtaler og dén tillid, jeg møder, hvor jeg færdes i sognene.
Med varme nytårshilsener
Susanne Andersen.

Sognepræst Susanne Andersen skrev:
Jeg blev født d. 25. november 1958 i Skive, på adressen Frederiksdal Allé 5, ca. 75 meter fra Skives to kirker, der ligger lige ved siden af hinanden. Det er en lang historie med de to kirker skulder ved skulder. Den gamle Vor Frue Kirke skulle egentlig rives ned, men så blev der fundet nogle fantastiske kalkmalerier bag de gamle kalklag. Det reddede dens liv. Men ”den røde kirke”, Skive Kirke, som er meget større, blev bygget alligevel, med bl.a. min oldefar som murermester.
Selvom jeg altså er jyde af fødsel, har jeg – fra jeg var 19 og flyttede hjemmefra – dog boet på Fyn, bortset fra en ganske kort afstikker til Faurskovvej i Holsted. På Fyn har jeg boet i Odense, Røjleskov og Brenderup. Og, som præst, i Orte Præstegård fra 2004 – og i de seneste knap 8 år, i Kerte Præstegård.
Min 50 års dag i sin tid blev fejret i Skydebjerg Gl. Skole. 60 årsdagen bliver altså i Frøbjerg Samlingshus. Hvad bliver mon det næste? Gæt selv!
Med de varmeste hilsener til sognene, Susanne Andersen.

  

Pandekagegudstjeneste med Kirkemusen!

Fredag d. 9. november 2018 var Kirkemusen tilbage i Kerte Kirke.
Kirkemusen lå og sov da gæsterne kom i kirke, og børnene måtte vække musen før gudstjenesten med 3 x voksendåb kunne begynde. Kirkemusen underholdt børn og voksne med sin tavse mimik og musik og blandede sig i gudstjenesten, så det kunne være lidt svært for præsten at finde fodslag. Den syntes også, at dens musebamse skulle døbes. Men den havde allerede fået navn, så den gik ikke!
Efter gudstjenesten stod pandekagerne og alt tilbehøret klar i konfirmandstuen: kødsovs og salat, og selvfølgelig også det søde: is og sirup med mere.
 

 

  

Morgensangsgudstjeneste

Søndag d. 21. oktober 2018 kl. 9.00 var der tidlig gudstjeneste, hvor vi samledes omkring klaveret og sang både morgensalmer og sange.

Der var også evangelielæsning, Fadervor og velsignelse. Og som afslutning blev der læst op fra et stykke skønlitteratur med noget på hjerte.

Efter gudstjenesterne var der kaffe og hyggesnak i våbenhuset.
En dejlig måde at starte søndagen på!

 

Høstgudstjeneste

Jørn Erik havde pyntet hele kirken meget smukt. Og også i år havde konfirmanderne, iført høstudstyr, fundet vej til kirken og var med til at festliggøre gudstjenesten.

Landmænd, fødevareproducenter og haveejere har ikke haft en let sommer. Mange afgrøder blev ikke som forventet, undtaget frugthøsten, der i år nød godt af den megen varme og et rekord stort antal soltimer. Naturligvis takkede vi også i år for hele høsten, som vi gør hvert år, ved de traditionelle høstgudstjenester.


Efter gudstjenesten blev der selvfølgelig serveret god kirkekaffe af Jørn Erik.

  

Sogneudflugten søndag d. 9. september

Der var mange regntunge skyer  på himlen, da bussen kørte afsted fra Orte og Kerte kirke med 49 spændte gæster. Morgenkaffen og rundstykkerne havde arrangørerne med og det blev serveret undervejs.

Gud ske tak, så artede vejret sig fra sin venlige og smukke side med byger og sol. Der kom nogle få dråber regn under besøget i Brunkulslejren i Søby, som ligger nær Herning, men ellers regnede det kun når selskabet opholdt sig indendørs.

 
     
  Efter besøget i Brunkulslejren gik turen til Hotel Medi i Ikast, hvor der blev serveret lækker, mør, kalvesteg, stegt som vildt og til dessert var der islagkage.

Derefter gik turen til Baunekirken i Tjørring, hvor der var gudstjeneste og rundvisning i den specielle og nyistandsatte kirke.

Inden hjemturen blev der serveret friskbrygget kaffe og wienerstænger ved bussen.


Det Brune Guld (1): De sidste øjenvidner 
Se de 8 afsnit af den historisk dokumentar om et energi- og industrieventyr, der begyndte helt tilbage i 1910 og først sluttede i 70érne. 25 øjenvidner fra brunkulstiden tager os med på en rejse tilbage til Danmarks farligste arbejdsplads.

Se også  Naturstyrelsens guide om Søby Brunkulsmuseum.

Baunekirken i Tjørring. Se den lille film, hvor én af kirkens præster, René Nord Hansen, fortæller om kirken.

  

Der var sommeraftens stillegudstjeneste d. 12. august

Selv om sommeren kan være hektisk, så blev den i år både varm og solrig. Alligevel ønsker vi alle at få så meget ud af den som muligt. Vi kunne, denne regnfulde, kølige og grå aften midt i august, ved den Taizé inspirerede stillegudstjeneste, falde helt til ro i glæde, taknemmelighed, bøn, sang og stilhed i kirkens middelalder rum. Kirken var til anledningen oplyst af smukke stearinlys…
– og der var selvfølgelig kirkekaffe efter gudstjenesten.
 


 

Søndag den 29. juli 2018 gudstjeneste

– med barnedåb og kort altergang.

  

Sommerudflugt til Kerte

Sommerudflugten fra Aarup Lokalhistorisk Arkiv og Forening gik i år til Kerte. Arkivet udgav i foråret bogen ”Mølleknappe”, og udflugtens mål var netop at se matriklen hvor enestegården engang lå, samt en rundvisning i Kerte Kirke. Kirken havde venligt stillet konfirmandstuen til rådighed for selskabet. Kirketjener Jørn Erik havde i dagens anledning pyntet op med lys og blomster i kirken. I konfirmandstuen havde han dækket bord, lavet kaffe og gjort det så vældig hyggeligt for gæsterne.  

Sommeren viste sig fra sin skønneste side, mens de ca. 30 deltagere tog turen ad den smukke markvej, Mølleknappe, som har navn efter gården, ned til engen hvor den engang lå. Mølleknappe brændte i 1947 og blev ikke genopbygget. Der fik de, foruden legenderne om Troldestenen i Brænde Å og de hellige munke på Torskebjerg, også bygningsbeskrivelse samt en nyere beretning fra avisen i 1935 om den forsvundne tjenestedreng fra Mølleknappe og de løbske heste.

Selskabet gik derefter tilbage til kirken, hvor der var rundvisning. Kerte Kirke var gennem århundreder nært knyttet til folkene på Mølleknappe, og enkelte prominente beboere blev sågar begravet i selve kirken. Gæsterne hørte lidt om kirkens historie og inventar, stenkisterne med ægteparret Farenhorst fra Billeskov, epitafierne og om mindepladerne over Bille-familien og deres gravkammer, som blev “genfundet” under gulvet i koret i 1930, men først blev udgravet 30 år senere.

Læs evt. mere Om kirken 

 

  

Bålet og fakkeltoget ved Sankt Hans fejringen den 23. juni 2018 blev aflyst MEN:

Der var Sankt Hans gudstjeneste i Kerte Kirke med efterfølgende kaffe, hotdogs, øl og vand i Konfirmandstuen. Og selvfølgelig Midsommervisen og et par andre sommersange…

Kirkeligt set er Sankt Hans fejringen af Johannes Døberens fødselsdag (Sankt Hans er Sankt Johannes). Johannes Døberen var fætter til Jesus, og netop ½ år ældre, født d. 24. juni. I Kerte har der i mange år været en god tradition for at koble den kirkelige og den folkelige fejring af Sankt Hans og midsommeren. Vi håber at vi til næste år igen kan komme på Toften til fejring af Sankt Hans.

 

 

Konfirmation 12. maj

Der var i år blot tre konfirmander i Kerte Kirke:

  • Christine Vikkelsøe-Pedersen
  • Magnus Nauer Nue Møller Sørensen
  • Sif Hansen

Vi ønsker jer alle tre HJERTELIG TILLYKKE og Guds rige velsignelse.

  

Guldkonfirmander-1968

Lørdag d. 5. maj 2018 blev en mindeværdig dag for disse 12 guldkonfirmander fra konfirmandårgangen 1968.
Lige fra morgenstunden gik snakken livligt over kaffen og rundstykkerne. Lidt rundt i omegnen kom guldkonfirmanderne også, og så blev det tid til en gudstjeneste i Kerte Kirke, hvor der blev sunget både gammelt og nyt fra salmebogen og Højskolesangbogen.
Jubilarerne sluttede af med frokost på Hotel Aarup Kro. Et godt initiativ, taget af nogle af guldkonfirmanderne selv!

Siddende fra venstre:
Inger Andersen, Inge Lise Hansen, Ingrid Petersen, Inger Toudahl og Edith Andersen.
Stående fra venstre:
Henrik Hansen, Hans Erik Bøllingtoft, sognepræst Susanne Andersen, Søren Kristensen, Jørgen Carstensen, Ivan Christiansen, Jørgen Peder Andersen og Kurt Hugo Hansen.

  

Pandekagegudstjeneste arrangeret af konfirmanderne

Konfirmanderne havde arrangeret en hyggelig og børnevenlig gudstjeneste, flot og kreativt tilrettelagt af konfirmanderne, og medarbejderne. De havde malet ikoner, bygget gravhule, fremstillet tornekrone og kors til korsfæstelse, mens præsten måtte agere stand in for Maria til glæde for menigheden.
Efter gudstjenesten løb de mange børn rundt på kirkegården for at finde påskeæg og slik.
I konfirmandstuen blev der af flittige folk fra menighedsrådet serveret lækre pandekager med Jørn Eriks gode millionbøf samt sund bland selv salat. De lækkersultne kunne slutte af med is, syltetøj mm. i pandekagerne.
 

 

  

Påsken i Kerte Kirke

I år bød påskedagene på det smukkeste vintervejr, men der var dejligt varmt inde i kirken. Skærtorsdag var der gudstjeneste med smukt dækket nadverbord, hvor snakken gik livligt, mens der blev smagt på lækkerierne som Lise og Leif havde arrangeret.
Budskabet påske søndag, som er glædens dag med nyheden om Jesu opstandelse og den tomme grav, giver os alle håb og mod. Gudstjenesten sluttede traditionen tro med kirkekaffe i våbenhuset, og selvfølgelig havde Jørn Erik sørget for, at der blandt lækkerierne også var påskeæg af marcipan.

  

Koncert med syngedrengene

Det var en stor glæde at vi torsdag d. 22. marts 2018 kunne byde godt 30 Syngedrenge fra Vor Frue Kirke i Assens velkomne i den smukke Kerte Kirke. Syngedrengene blev ledet af organist Finn Pedersen, som sikkert og kompetent ledte koret gennem aftenens flotte repertoire. Det omfattede bl.a. Mozarts hymne Ave verum corpus, M. Pedersens, Nu beder vi den Helligånd, fællessalmer og mm. Aftenen blev afsluttet flot med negro spirituals.
 

Blandt herrestemmerne hos Syngedrengene er også vor egen kirkesanger, René Kappendrup. Han sang i koret som dreng og vendte for nogle år siden tilbage til koret som voksensanger.

Syngedrengene er Danmarks ældste drengekor og har fungeret uafbrudt siden grundlæggelsen d. 1. marts 1856. Traditionen med syngende drenge i kirkerne går i øvrigt helt tilbage til 1500-tallet, hvor det i købstæderne var eleverne på Latinskolen, der sang ved tjenesterne i kirkerne.

Siden 1970’erne har koret været drevet som et drenge- og mandskor efter engelsk forbillede, hvor falseterende herrestemmer synger altstemmen i koret – de såkaldte kontratenorer.
Syngedrengene består af ca. 40 drenge og unge mænd fra Assens og omegn.
Ved siden af arbejdet ved Vor Frue Kirke afholder de årligt ca. 20 koncerter – og i år blev vi i Kerte så heldige at være én af de kirker, som Syngedrengene besøgte.

  

Stillegudstjeneste

Der var Stillegudstjeneste søndag d. 21. januar 2018 med dæmpet lys, eftertænksomhed, ro i sjæl og sind og musik, der gik til hjertet i det gamle, smukke kirkerum.

Programmet fra gudstjenesten kan hentes/læses her

Kontakt os

  • Kerte Kirke
  • Kertevej 58
    5560 Aarup
  • Tlf: 644 31247
  • Email: 7811@SOGN.DK
 

Accepter cookies fra dette website

Dette website bruger cookies til at følge din adfærd og for at forbedre brugeroplevelsen på sitet.

Du kan altid slette gemte cookies i dine browserinstillinger

Jeg accepterer ikke cookies Jeg accepterer kun funktionelle cookies Jeg accepterer alle cookies